OM OVERGANGSALDEREN
Kvinder i overgangsalderen har det generelt godt i Danmark, selv om nogle kan have mange symptomer og nogle måske fejler noget, der slet ikke har med overgangsalderen at gøre. Det er længe siden, overgangsalderen blev kaldt for en sygdom, men perioden er dog stadig omgærdet med myter og tabuisering.
Rent fysisk handler overgangsalderen om, at æggestokkene ikke længere producerer æg og kvindelige kønshormoner. Det medfører, at menstruationerne holder op, og at du ikke længere kan blive gravid.
Overgangsalderen er årene omkring den sidste menstruation, der typisk finder stede omkting 51-52 år.
Samtidig har overgangsalderen også en eksistentiel dimension. For de fleste kvinder er overgangsalderen et symbol på at blive ældre, og perioden er blandt andet præget af, hvordan den omgivende kultur ser på kvinders aldringsproces.
Kombinationen af at være i ubalance pga. de hormonelle forandringer i kroppen, usikkerheden over hvad der sker, og hvad fremtiden vil bringe og alt det, der sker samtidig i livet, giver en meget forskellig oplevelse af overgangsalderen fra kvinde til kvinde.
Det første tegn er som oftest, at menstruationen bliver uregelmæssig. Den hopper måske over en gang eller to, for derefter at komme allerede efter 14 dage og med kraftigere blødning. Efterhånden kan der også komme hedeture – en kortvarig følelse af varme, som breder sig i ansigt og på overkroppen. Nogle får også deciderede svedeture. De første uregelmæssige menstruationer kan godt komme 3-4 år, før du helt holder op med at bløde.
De fleste kvinder har deres sidste menstruation omkring 47-55-årsalderen. For nogle sker det dog længe før, i sjældne tilfælde før 40-årsalderen, og enkelte bliver ved med at have deres menstruation op til 58-årsalderen.
Som oftest er det ikke nødvendigt at få taget en blodprøve for at finde ud af, om du er i overgangsalderen. Hvis du er over 45 år og oplever de symptomer, jeg har beskrevet lige ovenfor, så er din egen fornemmelse mere sikker end en blodprøve. Du bliver bare forvirret, hvis prøven siger, at du ikke er i overgangsalderen endnu. Blodprøver er især en hjælp, hvis man oplever symptomer i en ung alder, dvs. før man er 45 år
Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde. Nogle kvinder oplever at menstruationerne bare holde op, og det var så det. Andre slås med hedeture i mange år, nogle endda helt op til mere end 10 år. Det typiske vil være at der går omkring 5 år fra den første uregelmæssige blødning til de sidste hedeture er ved at klinge af.
Når du ikke har haft menstruation i et år, så er du i medicinsk forstand ’postmenopausal’ altså over den tid hvor du menstruerer og kan blive gravid. Men hedeturene fortsætter for mange i nogle år bagefter og klinger derefter gradvist af.