BEHANDLING

BEHANDLING – med og uden hormoner

Hvis symptomerne i overgangsalderen bliver så generende, at det går ud over livskvaliteten, kan det være nødvendigt med hormonbehandling med østrogen og gestagen (det fabriksfremstillede progesteron).
Mange vil hellere prøve alternativ behandling med kosttilskud, som også kan have effekt.
Du kan også prøve akupunktur, yoga og mindfulness, som kan gøre det lettere at håndtere symptomerne.

Hormonbehandling af hedeture

Hede/svedture er hyppige, og ikke nødvendigvis noget, man behøver behandling for. Men nogle, og især dem, der vågner gennemsvedte om natten, kan have behov for at prøve om  behandling med østrogen hjælper.
Hvis man har sin livmoder, skal behandlingen kombineres med gestagen eventuelt i form af en hormonspiral. Det første år efter sidste menstruation gives typisk et præparat, der giver en månedlig blødning (sekvensbehandling). Efter et års tid kan man overveje at skifte til en blødningsfri behandling (kombinationsbehandling).

Hormonbehandling af blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser i overgangsalderen kan for en kort periode afhjælpes med en behandling med et rent gestagenpræparat i 10-12 dage, hvorefter der kommer en menstruationslignende blødning. Hvis man så tæller frem i kalenderen, kan man starte næste behandling på 15. dag og således få noget der ligner en normal cyklus.
Hvis problemet bliver ved, er den bedste behandling en hormonspiral . Hormonspiralen har som har flere fordele udover at blødningerne aftager: Den giver sikker prævention og kan bruges som det tilskud af gestagen, der er nødvendigt hvis man ønsker østrogenbehandling for hedeture på et senere tidspunkt.
Der er også mulighed for kirurgisk behandling af de kraftige blødninger.

Lokal hormonbehandling af slimhindeproblemer

Slimhindeforandringerne behøver ikke behandles, hvis de ikke giver problemer. Men hvis der er smerter ved samleje, eller hyppige blærebetændelser, kan det anbefales at benytte lokalbehandling med østrogen.
Slimhindeproblemerne kommer ofte først flere år efter den sidste menstruation, og mange tænker ikke over sammenhængen med overgangsalderen, og har måske sagt nej til hormonbehandling. Men selv om man ikke ønsker piller eller plastre, er der en god hjælp at hente i lokalbehandling, som i princippet kan fortsætte hele livet
Der findes flere slags præparater, der kan bruges: vagitorier (stikpiller til skeden), creme, vaginalindlæg (ring) eller vaginaltabletter. De er stort set lige effektive, men kan have forskellige fordele og ulemper.

Hvornår bør jeg starte hormonbehandling?

Vent og se, hvordan du får det. Det er slet ikke sikkert, at det er nødvendigt med hormonbehandling. Det er rimeligt at kontakte lægen, hvis symptomerne medfører, at din livskvalitet bliver påvirket alt for negativt. Det er i sidste ende kun dig, der kan afgøre, hvornår den bliver det, og også kun dig, der kan afveje, om fordelene ved hormonbehandling kan opveje risikoen for uønskede bivirkninger.

Udskyder jeg bare problemerne, hvis jeg starter behandling?  

Nej, heldigvis ikke. De mange symptomer skyldes især, at østrogenniveauet svinger op og ned, og det er i den periode, du kan have brug for behandling. Denne periode kan tage få måneder eller flere år – hos nogle mange år. Derfor er du nødt til at prøve at holde pause med hormonbehandlingen, fx en gang om året, for at se, om hedeturene er aftaget, og der er mere ro på.

Hvornår bør jeg starte hormonbehandling?

Vent og se, hvordan du får det. Det er slet ikke sikkert, at det er nødvendigt med hormonbehandling. Det er rimeligt at kontakte lægen, hvis symptomerne medfører, at din livskvalitet bliver påvirket alt for negativt. Det er i sidste ende kun dig, der kan afgøre, hvornår den bliver det, og også kun dig, der kan afveje, om fordelene ved hormonbehandling kan opveje risikoen for uønskede bivirkninger. Men du kan få vejledning af din læge og måske også sparring af dine veninder – og det sidste kan være lige så værdifuldt som det første.

Hvor længe skal jeg tage hormoner?

Anbefalingen hedder mindst mulig dosis i kortest mulig tid. Men det er jo ikke på forhånd muligt at afgøre, hvor længe du har behov for behandling. Derfor foreslås det, at du holder pause fx en gang om året og ser, om symptomerne kommer tilbage. Mere end fem års behandling er ikke tilrådelig, fordi risikoen for bivirkninger stiger med længden af tiden, du tager hormonerne i. Hos kvinder, der er kommet tidlig i overgangsalderen, fx før 45-årsalderen, mener man dog, det er forsvarligt at fortsætte, indtil overgangsalderen normalt ville være indtruffet, dvs. når man er ca. 52 år gammel.

Alternativ behandling omfatter både naturmedicin, herunder kosttilskud, og en række behandlingsformer som kognitiv behandling, zoneterapi, yoga, mindfulness og akupunktur.

Hjælper kosttilskud mod hedeture?

Ja, især fermenterede soja- og rødkløverprodukter har vist sig at have effekt på hedeturene, om end de ikke er lige så effektive som hormoner.

Hvordan kan jeg lære at leve med mine hedeture – uden at tage hormoner?

Ud over hvad du helt lavpraktisk kan gøre i form af valg af tøj, kost og sund livsstil , kan du prøve nogle af de tilgange, som gør, at hedeturene måske ikke bliver færre, men til gengæld lettere at tackle. Det handler fx om yoga og mindfulness og alternativ behandling i form af zoneterapi og akupunktur.