KROPPEN I FORANDRING
Den naturlige overgangsalder
At kalde noget for en ‘naturlig’ overgangsalder forleder en til at tro, at forløbet skulle være ens for alle kvinder. Det er det selvfølgelig ikke. Alle kvinder kommer godt nok i overgangsalderen, hvis de lever længe nok, gennemsnitligt omkring 51-års alderen. Men perioden opleves yderst forskelligt, afhængig af de konkrete symptomer, som varierer fra kvinde til kvinde, men også påvirkes af kvindernes og omgivelsernes forestillinger og forventninger.
Når æggestokkene holder op med at danne de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron, er det især følgende tre symptomer, der er almindelige:
– hede/svedeture
– blødningsforstyrrelser
– slimhindeforandringer
Mange oplever at der kan komme helt andre symptomer i overgangsalderen. Men det kan også skyldes helt normale forandringer, der hører med til at blive ældre. Hvis du har mange hede/svedeture, kan det gå ud over nattesøvnen, og det betyder, at du kan blive træt dagen derpå. Du skal også huske at det kan være noget helt andet – lad være med at sige ‘det er bare overgangsalderen’ hvis der kommer helt nye symptomer. Du kan fejle noget i overgangsalderen ligesom på andre tidspunkter i livet.
Hedeturene er en få minutters kraftig varmefølelse, der spreder sig fra ansigt og hals ud i kroppen. De forsvinder lige så hurtigt, som de kommer og kan komme alt fra en sjælden gang til 30-40 gange på en dag. De fleste oplever hedeture, men det er meget forskelligt i hvor høj grad det påvirker hverdagen og dermed livskvaliteten.
Svedeturene optræder ikke hos alle, men hos nogle kvinder, hvor hedeturene er kombineret med en kraftig svedtendens. Typisk vågner man om natten og er drivvåd og må op og skifte sengetøj.
Det er normalt at have uregelmæssige menstruationer i flere år inden du holder helt op med at bløde. Det typiske er at blødningerne både varierer i styrke og interval – dvs nogle gange kan der gå 14 dage mellem blødningerne, andre gange flere måneder.
Det er vigtigt at blive undersøgt hos lægen, især hvis der er små pletblødninger og blødning ved samleje (kontakblødning). Du kan også risikere, at blødningerne er så kraftige at du får lav blodprocent. Det skal også tjekkes, og der er mulighed for behandling.
Ja, de fleste vil opleveat at slimhinden i skeden og rundt urinrøret bliver tyndere og glattere. For mange har det ikke nogen betydning. Livet – også seksuallivet – går videre som før. Men andre får problemer med hyppige blærebetændelser og svie ved samleje.
Hvor blødningsforstyrrelserne optræder i årene lige før den sidste menstruation, og hedeturene er mest udtalt lige efter, så dukker slimhindeproblemer op hos nogle (ikke alle!) 2-3 år senere.
Det er vigtigt at vide, at symptomerne kan afhjælpes med lokalbehanding både med og uden hormoner, selv om symptomerne først kommer længe efter den sidste menstruation.